CV – Mülakat Hazırlığı – İnfografik CV
CV, İş hayatında “Özgeçmiş” kelimesinin yerini almakta ve CV. Latincede “hayatın yönü” anlamına gelen “Curriculum Vitae” kelimesinin kısaltmasından oluşmaktadır.
CV, başvuru sürecinde adayların kurum temsilcisiyle ilk kez karşılaştıkları ortamı oluşturmaktadır. O yüzden CV’nin doğru hazırlanmış olması ve adayın özelliklerini tam olarak yansıtması gerekmektedir.
CV Hazırlama:
- Seçilen fotoğraftan e-posta adresine kadar ciddi bir görünüm içermelidir.
- CV’nizi fazla uzun olmaması, sade ve anlaşılır bir şekilde, temel kişisel bilgilerin, varsa kurs, sertifika ve staj bilgilerinin yer aldığı karışık olmayan, max. 2 sayfa olacak bir CV hazırlanması yapacağınız başvuruları inceleyen İK personellerinin daha rahat seçim yapmasına olanak sağlayacaktır.
- Staj, iş deneyimi ve eğitimlerin ters kronolojik sıra ile yazınız.
- Bilinen yabancı dilleri, dereceleri ile yazınız.
- Klasik CV yanında, özellikle pazarlama ve reklam alanlarında iş arayışında olanların daha yenilikçi ve dinamik olan infografik CV hazırlamasında yarar vardır.
- Ayrıca sosyal medya’da aktif olan hesapların, blog adreslerinin vb varsa belirtilmesinde fayda vardır.
- Her zaman için bir ön yazıyla hedeflerini ve neden bu işe başvurulduğunun ifade edilmesi de başvurularda fark yaratılmasını sağlayacaktır.
- Referansların seçilmesi, iş arama başarısının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. O nedenle adayı iyi tanıyan, mesleki ve kişisel özellikleri hakkında bilgi sahibi olan kişilerin seçilmesi faydalı olacaktır.
Mülakat Hazırlığı:
- Mülakata zamanında katılmak önemlidir. Gecikme veya katılamama durumu var ise önceden mutlaka haber verilmelidir.
- Mülakata, sade, temiz ve şık katılmak en çok tercih edilen durumdur.
- Göz temasını unutmayın, kendinize güvenmeniz ve kendinizi net bir şekilde ifade etmeniz çok önemlidir.
- Unutmayın ki, mülakatı yapan ile iyi ilişki kurmak, bir adım öne geçmeniz anlamına gelir.
- İnformal kelimeve tamamlayıcılardan kesinlikle kaçınmaya çalışın. ( filan,şey,o,işte,yaa vb.)
- Mülakat esnasında maaş odaklı değil iş odaklı olun, maaş vb. alanlar dışında başvurulan yerin sunduğu gelişim fırsatlarına odaklanın.
- Görüşmeyi gerçekleştirecek kişiler ve kurum hakkında ön araştırma yapılmasına fayda bulunmaktadır.
- Sorulan soruları dikkatli dinleyerek, sadece sorulan soruya net ve kısa cevap verin, cevabın gereksiz şekilde uzatılması iyi karşılanmayacaktır.
- Pozisyonun beklentilerden farklı olduğu kanısına vardığınızda, olumsuz tavır sergilememeye dikkat edin, mülakat bitimi sonrasına kendinizi ve sunulan pozisyonu sakin şekilde tekrar değerlendirin.
En çok yapılan hatalar:
- CV’de yazım yanlışlıkları, eksik/hatalı iletişim bilgileri, uygun olmayan fotoğraf, deneyim alanına sadece şirket adı yazılması ve yapılan işler hakkında bilgi verilmemesi,
- Mülakata uygun giyinmemek,
- Mülakata zamanında gelmemek, sorulan sorulara ilgisiz cevaplar vermek,
- Kendinden çok emin görünmeye çalışmak,
- Mülakat sorularının dışında ön plana çıkmak açısından İK’cı sormadan gereksiz konulardan bahsetmek, kendini olduğundan farklı göstermek,
- Başvurulan pozisyondan habersiz olmak, araştırma yapmamak.
İNFOGRAFİK CV
Teknoloji ilerledikçe CV hazırlamak için artık sadece bir kağıt ve bir kalem yetmez hale geliyor, adaylar farklılaşma adına yaratıcı çözümler keşfediyor, internet yazılım dünyası da çıkardıkları yeni uygulamalarla adaylara bu konuda destek veriyor.
Bu konuda son trendlerden biri de görsel, yani İnfografik CV , bir word dosyası ve içine yazılan bilgilerden çok görsel yönü kuvvetli ve grafik odaklı bir CV hazırlanmasına yardımcı oluyor. Gerek Linkedin ’den gerek Facebook ’tan beslenen bu yeni CV tekniği ile kendinizi farklı bir şekilde şirketlere tanıtma olanağı bulabiliyorsunuz.
İnternet üzerinde kullanabileceğiniz en iyi 5 İnfografik CV uygulaması:
- Linkedin kullanarak çok kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz, son zamanların en popüler görsel CV uygulamalarından biri. Uygulamaya Linkedin erişimi vererek , saniyeler içinde tüm dataları visualize.me’ye yükleyebilirsiniz. Üstelik tüm bu hizmetler tamamen ücretsiz.
- Visualize.me’den farklı olarak sosyal medya’dan yararlanmaktadır. Kullanım için kullanıcı hesabı oluşturup, tüm sosyal medya hesaplarınızı bağlamanız yeterli olacaktır. Tüm bilgileri alması sebebi ile istenmeyen bilgilerin alınmasını önlemek amacıyla ilk etapta Linkedin ile giriş yapılması daha yararlı olacaktır. Ücretsiz olan uygulama, size kendiniz ile ilgili animasyonlu bir slideshow hazırlama imkanı sunmaktadır. İyi bir hazırlık yapılması ile çıkacak sonuç sonrası tamamen tanınmanız kaçınılmaz olacaktır.
- Harika ve basit bir uygulama olan Re.Vu, visualize.me gibi, bilgileri Linkedin üzerinden çekiyor. Konuştuğunuz diller, tecrübeleriniz, eğitim seviyeniz, ön yazınız, tüm bilgiler en ince ayrıntısına kadar düşünülerek hazırlanarak karşınıza gelmekte, isterseniz siz duruma müdahale ederek ekleme veya çıkarma yapabilirsiniz. Tasarım içine isterseniz arka plan ve resim yükleyebileceğiniz gibi ,önceki projelerinizi ve iş bilgilerinizi içeren dosyalar ve linkler verebilirsiniz. İçinde barındırdığı istatistik sayfası ile cv’nizin kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini de takip edebilirsiniz.
- Enthuse.me ,sade ve tek sayfalık tanıtımlar hazırlamak için öne çıkan bir uygulama. Özellikle işini ve kendini tanıtmayı hedefleyenler için hazırlanmış özet bir içerik oluşturulması mümkün, blog tarzına benzer bir görünüme sahip olan uygulamaya resim, proje ve video dosyalarınızı rahatlıkla yükleyebilirsiniz. Uygulama içine ayrıca Linkedin bilgilerini almak mümkün olabilmektedir.
- Eğitimci ve akademisyenlere yönelik olan bu uygulama başarılarınızı, verdiğiniz dersleri, makalelerinizi ve vb. bilgilerinizi paylaşabileceğiniz görsel bir uygulama hizmeti sunmaktadır.
M.Saim GÜCÜK sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.