İş Hayatında Başarı…

Yoğun rekabetin yaşandığı iş hayatında, başarıyı getirecek ve farklılaşmayı sağlayacak vazgeçilmez kurallar olduğunu hepimiz biliyoruz. Kariyer hedeflerine ulaşmanın ilk ve en önemli şartının hedef koymak ve bunun için adım atmak gerektiği unutulmamalıdır.
Başarılı olabilmek için yapacağımız önemli değişiklikler hayatımızı olumlu yönde etkileyecektir.
  • Hedef Koymak
İş hayatında başarılı bir birey olmanın ilk ve temel şartı hedef koymaktır. Hangi işi yaparsanız yapın; net, ulaşılabilir, ölçülebilir, zamanı belli ve spesifik bir hedefe sahip olunmalıdır. Ne istediğinizi ve nereye gittiğinizi bilmeniz gerekmektedir.
  • Stres Yönetimi
Stresin iş hayatındaki başarıyı doğrudan etkileyen bir faktör olduğu biliniyor. Bir noktaya kadar motive edici bir özelliği olsa da yoğun şekilde stres yaşayan bireylerde dikkat dağınıklığı, verim azalması, motivasyonsuzluk gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunları yenmek için kısa molalar vermek, derin nefesler almak, planlı çalışmak, daha fazla sosyalleşmek etkili birkaç yöntem olarak öne çıkmaktadır.
  • Planlı olmak ve Zamanı Yönetmek
Birçok çalışan, üzerindeki iş yükünün çok fazla olduğundan ve hiçbir şeyi yetiştiremediğinden şikayet eder. Temel sorun zamanın iyi yönetilememesinden kaynaklanır. Plansız çalışmak, zaman kaybına neden olarak bireylerin başarı oranını da düşürmektedir. Günü planlamak, hangi işin ne kadar zaman aldığını hesaplamak ve en önemlisi de not tutmak, bu hazırlıklar sorunları hızla ortadan kaldıracaktır.
  • Esnek Olmak
Kurallı olmak ve belirli bir disiplin altında çalışmak, verimi artıran sistemlerden biridir. İş yerinde hiçbir olay ya da kişiye karşı katı tutum sergilememek ve içinde bulunulan duruma göre hareket etmek, başarıyı getiren diğer faktörlerden arasındadır.
  • Dış Görünüş
Toplumsal ya da kişisel iletişimin yüzde 55’ini beden dili ve hareketler oluşturur. Dış görünüşünüzün ve giysilerinizin sizi yansıtması, karşınızdaki ile iletişiminizi kuvvetlendirecektir. Bu sayede kendinizi daha iyi ifade etme şansı bulabileceğinizi unutmamalısınız.
  • Deneyimlerden Yararlanmak
Geçmiş dönemde yaşanan olaylardan elde edilen deneyimler, gelecekte nelerle karşılaşabileceğinizi bilmeniz açısından önemlidir. Bulunduğunuz noktada bir şey yapmadan durmamalı ,üstüne yeni bir şeyler katmalı ve ilerlemelisiniz. Konumunuzun bir üst seviyesini düşünmüyorsanız başarıyı da sevmiyorsunuz demektir.
  • Yaratıcı Olmak
Yaratıcı olmak, başarıyı da beraberinde getirir. Yaratıcılık, kişinin ruh halinin de pozitif olduğunu gösterir. Önemli olan yaratıcı olduğunuzu çevrenize göstermek, bir anlamda bunu iş hayatına yansıtmaktır. Negatif düşünce ve duygularınızı üzerinizden atarak yaratıcı olabilir ve başarıyı yakalayabilirsiniz.
  • Kısa Molalar Vermek
Araştırmalara göre kol kuvveti yerine masa başı iş yapan kişilerin ortalama dikkat süresi 20-40 dakika arasındadır. Ara vermeden, sürekli bir şekilde çalışmak işe olan motivasyonunu azaltmaktadır. Böyle bir durumda kısa molalar vererek ya da farklı bir işle uğraşarak kendinize ve beyninize zaman tanımak yarar sağlayacaktır.
  • Hatalardan Ders Çıkarmak
Birçok insan hata yapmaktan korkar. Hata veya yanlış yapmadan herhangi bir şeyin doğrusunu öğrenmek mümkün değildir. Önemli olan hataların neden kaynaklandığını bularak tekrarlanmasını önlemektir. Hatalarımızdan ders çıkarmazsak, sürekli aynı hataları yapmak kaçınılmazdır. Hatalardan ders çıkarmak, başarının daha hızlı gelmesini sağlayacaktır.
  • Ön Yargı
Başarılı olmanın ve kariyer hedeflerinin önündeki en büyük engel ön yargılardır. Birçok kişi, yeteri kadar bilgi edinmeden ve dinlemeden, karşısındaki bireyler hakkında yargıya varır. Bu da olayları tüm gerçekliğiyle görmemizi engeller. Kişiler hakkındaki ön yargılarınızı azaltır ve bireyleri olduğu gibi kabul etmeyi öğrenirseniz, hem daha mutlu hem de daha başarılı olabilirsiniz.

M.Saim GÜCÜK sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

msaimgucuk

Grandpera Shopping Center Manager

You may also like...