NFT nedir?
Sayfa İçeriği
Son haftaların en çok konuşulanı NFT token nedir? NFT nasıl çalışır ?
NFT COİN nedir?
Türkçesi “değiştirilemez token” anlamına gelen NFT (Non Fungible Token), aslen sanal ortamda geliştirilip sunulmuş bir sanat eserini temsil eden NFT bazen bir tablo bazense bir gif olarak karşımıza çıkabiliyor.
Sanal ortamda alıverişi sağlanan bir NFT satın almış kişiye özel ve kopyalanması imkanız bir sistem olarak geliyor. Bu dijital öğeler, Blokchain defterinde tutulan bir veri birimi olarak sıralandırılıyor.
NFT nasıl üretilir?
NFT sanal ortamda listelenen bir sanat eseri, ses dosyası veya gif gibi birçok formatta olabilir. NFT, aslında tıpkı bir sanatçının yaptığı yağlı boya tablosunu galeride satışa sunması gibi bir dosyanın KnownOrigin, Rarible veya OpenSea gibi bir NFT açık artırma pazarına yüklenmesiyle oluşturulur.
Bu ortamlarda listelenen eserler dijital para birimleri olan coinlerle satın alınılabilir. Ayrıca sanatçı satmış olduğu bir NFT’nin telif haklarını elinde bulundurduğu için aynılarını tekrar satışa koyabilir. Dahası sistemin bir açığı olarak daha önce listelenmiş bir NFT farklı biri tarafından kopyalanıp listelenebilir.
Twitter kurucusu ilk Tweetini 2,5 milyon dolara sattı
Twitter kurucusu Jack Dorsey 21 Mart 2006 tarihinde attığı ilk twiti olan “tweet’imi kuruyorum” yazılı paylaşımını sattığını duyurmuştu. Bugüne kadar bir ilk olan bu talep çok geçmeden NFT sisteminde sanal açık arttırma yoluyla 2,5 milyon dolara (1630.6 ETH) alıcı buldu.
NFT’ler nasıl çalışır?
NFT’lerin yaratılması ve çıkarılması için farklı çerçeveler mevcuttur. Bunlardan en tanınmış olanı, Ethereum blockchaini üzerinde eşsiz varlıklar çıkarmak ve alıp satmak için bir standart olan ERC-721’dir.Daha yeni ve geliştirilmiş bir standart ise ERC-1155’tir. Tek bir kontratın hem ikame edilebilir hem de eşsiz tokenları dahil etmesine imkan tanıyarak tamamen yeni fırsatlar ortaya koymuştur. NFT’lerin çıkarılmasına yönelik standardizasyon, daha yüksek seviyede karşılıklı çalışabilirliği mümkün hale getirir, bu da en nihayetinde kullanıcılar için faydalıdır. Karşılıklı çalışabilirlik, eşsiz varlıkların farklı uygulamalar arasında oldukça kolay şekilde transfer edilebileceği anlamına gelir. NFT’lerinizi saklamak ve koleksiyonunuzun keyfini çıkarmak için bir yer arıyorsanız Trust Wallet kullanabilirsiniz. Tüm diğer blockchain tokenları gibi NFT’leriniz de bir adres üzerinde bulunur. NFT’lerin, sahibinin izni olmadan, NFT’yi çıkaranlar tarafından bile kopyalanamayacağını ve transfer edilemeyeceğini de belirtmek önemlidir.
NFT’ler, OpenSea gibi açık pazaryerlerinde alınıp satılabilir. Bu pazarlar alıcılarla satıcıların bağlantı kurmasını sağlar ve her bir tokenın değeri eşsizdir. NFT’ler doğal olarak, piyasa arz ve talebine göre fiyat değişiklikleri gösterebilir. Fakat böyle şeyler değere nasıl sahip olabilir? Diğer tüm değerli nesnelerde olduğu gibi değer, objenin kendisine has değildir ve insanların ona bu değeri atfetmesine bağlıdır. En özünde değer ortak bir inançtır. İtibari para, değerli metal ya da bir araç olması fark etmez, bu nesneler değer sahibidir çünkü insanlar böyle olduğuna inanır. Değerli tüm nesneler bu şekilde değerli hale geliyorsa neden dijital koleksiyonluklar gelmesin?
M.Saim GÜCÜK sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.